All Eyes on Mediation Suriname

All Eyes on Mediation Suriname

Mediationgroep Suriname (MGS) heeft een missie om mediation op de kaart te zetten in Suriname. HAvZ Mediation is samen met het Centrum voor Conflicthantering en de Vrije Universiteit een project gestart om de missie van Mediationgroep Suriname te ondersteunen. Lenka Hora Adema en Frederique van Zomeren bloggen vanuit Paramaribo waar zij samen met Marise van Amersfoort van de VU en de Surinaamse partners Judith van der Gugten en Maisah Burleson, de afgelopen weken hebben gewerkt aan het door het Orange Knowledge Programma van Nuffic mogelijk gemaakte project. All eyes on mediation!

Vreemd en vertrouwd

We zijn terug in Suriname! Na ons eerste werkbezoek in februari voelt het al vertrouwd. Bij het zien van de mensen waar we mee werken, krijgen we een enthousiaste brassa. Voor hen is mediation inmiddels ook vertrouwd. Sinds ons vorige bezoek in februari 2019 zijn zij proactief aan de slag gegaan. Wij zijn onder de indruk van de motivatie, ambitie en professionaliteit van deze pioniers in mediation. Onderzoekend, hoe mediation past in wat zij zeggen ‘het dorp Suriname’.

Hoe mediation in te zetten in conflicten over grond; in ingewikkelde familieconflicten en op de werkvloer. Hoe om te gaan met het gegeven dat iedereen elkaar direct of indirect kent. En praktisch, door casuïstiek te evalueren en in rollenspellen verschillende mediationtechnieken uit te proberen om te ervaren hoe je conflicten ook anders kunt benaderen. Tegelijkertijd geven zij tijdens de mediationopleiding ook aan hoe vreemd en anders deze manier van conflictoplossing nog is voor Suriname.

_________
Wij zijn onder de indruk van de motivatie, ambitie en professionaliteit van deze pioniers in mediation.

________

Mediation als tropische regenbui

We zijn er dit keer in het grote regenseizoen. De dagen beginnen vaak droog en heet. Daarna wordt alles klam en voelt de warmte vertragend. De lucht vult zich met donkere wolken die dreigen. Dan verandert de drukkende warmte in frisse verlossing. Zoveel regen dat de grond bedekt is met een laag water. Het voelt als opluchting. Alle stof en vuil is weggespoeld. Een prachtige metafoor voor hoe een mediation kan verlopen.

Bekend maakt bemind

Met de vijftien mediators die vorige week in Paramaribo hun diploma in ontvangst namen, heeft Suriname zijn ambassadeurs om mediation een vlucht te geven. Vijftien mediators met een verschillende achtergrond, die verschillende talen spreken en die zich gaan inzetten voor het verder brengen van mediation in Suriname. Een verandering in denken en doen. ‘Deze opleiding betekende voor mij zoveel meer dan mediator worden’ is wat we meer dan eens hebben gehoord van de enthousiaste nieuwe mediators.

___________
‘Deze opleiding betekende voor mij zoveel meer dan mediator worden’

__________

Aandacht voor mediation is er! De nieuwe mediators haalden de voorpagina van verschillende kranten en het radiojournaal. Nu is het zaak om de wens van bedrijven en organisaties om conflicten snel, efficiënt en duurzaam op te lossen te verbinden met deze nieuwe professionals. Praktijkervaring voor de mediators en ervaring voor bedrijven om conflicten op een verbindende manier op te lossen. Dat staat voor de komende maanden op de rol. Bedrijven doen mee aan een mediation-pilot. Ze kunnen hun conflicten melden bij de MGS en twee co-mediators gaan vervolgens aan de slag.

Daarnaast gaan ook de verwijzers, HR professionals, leden van de rechterlijke macht en vakbond die zijn opgeleid door het team in Suriname, ervaring opdoen met mediation, de verwijzing en het inbedden van mediation in hun organisaties.

Bekend maakt bemind. Wij zijn vol vertrouwen!

Met groet, Frederique & Lenka

Lees hier de hele blog: 9. All Eyes on Mediation Suriname