Mediators voor Mediators

Mediators voor Mediators

Mediators voor mediators

Mediationgroep Suriname (MSG) heeft een missie om mediation op de kaart te zetten in Suriname. Judith van der Gugten, een van de leden van de Mediationgroep Suriname[1], reisde ervoor naar Curaçao om daar, bij het Centrum voor Conflicthantering opnieuw een mediationopleiding te volgen. ‘In Suriname is mediation nog niet voldoende bekend’ vertelt ze. ‘Toen ik een paar jaar geleden nieuwe business cards liet drukken, zette de drukker er “meditatie” op. Ik had opdracht gegeven om er mediation op te zetten maar de drukker dacht dat ik een spelfout had gemaakt’ vertelt ze lachend.

Mediationgroep Suriname en HAvZ Mediation zijn in samenwerking met het Centrum voor Conflicthantering en de Vrije Universiteit een project gestart om de missie van Mediationgroep Suriname te ondersteunen. Lenka Hora Adema en Frederique van Zomeren bloggen vanuit Paramaribo waar zij samen met de Surinaamse partners de afgelopen weken zijn begonnen met de uitvoering van dit door Nuffic mogelijk gemaakte project.

Laten zijn wat er is

Alsof we in de kroeg zitten, zo is de sfeer in het vliegtuig naar Paramaribo. Overal wordt gepraat en gelachen. Er worden ons vragen gesteld en iedereen heeft wel een verhaal voor ons. In het vliegtuig zien we al wat Suriname zo bijzonder maakt: de verschillende bevolkingsgroepen die in Suriname wonen. Afrikanen en Creolen, Javanen, Hindoestanen, Marron, Brazilianen, Europeanen. Eenmaal in de taxi vragen we de prachtige vrouw die onze taxi rijdt wat het geheim is van Suriname en hoe al die verschillende etnisch religieuze groepen samenleven in Suriname.

____________

Zo doen ze dat hier dus, in vrede samenleven. Alles laten zijn wat er is.

_____________

Resoluut antwoordt zij ons ‘alle godsdiensten zijn even belangrijk in Suriname. Je moet alles laten zijn wat er is’. Zo doen ze dat hier dus denken wij, in vrede samenleven. Alles laten zijn wat er is. Net zoals we dat doen bij mediation.

Mediation in Suriname

Mediation staat in Suriname in de kinderschoenen. De Mediationgroep Suriname wil hier verandering in brengen. Onder andere door het opleiden van mediators en het geven van verwijstrainingen. De deelnemers aan de mediationopleiding die wij geven zijn afkomstig uit verschillende sectoren van de samenleving. Dit met als doel mediation zo breed mogelijk bekendheid te geven. Het project bestaat behalve uit het aanbieden van de mediationopleiding, ook uit het samen met de Mediation Groep Suriname onderzoeken of en wat de mogelijkheden zijn om een register voor mediators op te zetten. En na te gaan hoe de kwaliteit van reeds opgeleide mediators kan worden bewaakt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan hoe onder andere HR managers en de rechterlijke macht kan doorverwijzen naar mediation. Het project staat in ieder geval al volop in de aandacht. In een landelijk Surinaams dagblad verscheen een uitgebreid artikel over mediation en het project.

In juni en juli gaan wij weer naar Suriname, samen met Marise van Amersfoort, mediator en medewerker bij de Vrije Universiteit. U hoort ons dan zeker weer!

Met groet,

Frederique & Lenka

Lees hier de onze blog: 8. Mediators voor mediators

[1] groep mediators die na hun opleiding in 2008 de krachten gebundeld heeft