HAvZ Mediation over ‘uit een patstelling komen’

HAvZ Mediation over ‘uit een patstelling komen’

Uit een patstelling komen

Ha Frederique,

Jij wilt samen bloggen. Ik niet. Ik ben niet zo’n blogger. En omdat ik als mediator natuurlijk uit deze patstelling wil komen, dacht ik na. Ik dacht: we wisselen met elkaar gedachten uit, zoals over wel of geen blog, dus als we die opschrijven dan bloggen we toch eigenlijk al? Dus, wat zou je ervan vinden om per blog van gedachten te wisselen over ons vak? We doen dat eigenlijk al als we samenwerken. Tijdens onze intervisie over de dynamiek tussen onze cliënten en de effectiviteit van onze interventies. Over de vragen die we horen van cliënten en de bijzondere oplossingen aan de mediationtafel.

Mediators doen het hardop

Mediators doen het hardop, zeggen we vaak. Dat betekent dat we transparant werken zodat cliënten elke stap die we zetten in het proces goed kunnen volgen. Partij-autonomie is een pijler voor ons als mediators. En mediators zijn ook transparant omdat we als mediators onze hypothesen zo kunnen toetsen.

Je scherpen aan elkaar

Ons vak is nog jong. Mediators werken veel alleen. In die ontwikkeling helpt het om ook onze gedachtenuitwisseling transparant te maken. Laat het een uitnodiging zijn aan collega’s en anderen om daarop te reageren. We kunnen ons aan elkaar scherpen.

Je kunt het beste leren van degene die je het meest irritant vindt

Samenwerking is niet makkelijk. Dat zien we bij onze cliënten. En ook wij ervaren dat samenwerken soms een uitdaging is. Maar wat brengt het ook veel. Door samenwerking met iemand die zo anders is heb ik veel geleerd. Het heeft mij effectiever gemaakt als begeleider.

Er laten zijn wat er is

Mediation is in mijn ogen: ervoor zorgen dat alles wat er is er ook mag zijn. Aan de mediationtafel zie ik vaak dat als eenmaal alles is gezegd en gehoord wat er is – ook of juist dat wat er eerst niet mocht zijn – de belangrijkste stap is gezet uit het conflict. Een oplossing is er soms niet. Wel een verandering. Een andere manier van kijken of voelen wat het betekent dat de ander het anders ziet dan jij. Hoe pijnlijk dat soms is. Het is wel de stap uit het conflict.

Practice what you preach

Wat ik aan jou bewonder is dat je het lef hebt om naar voren te stappen en te gaan staan voor hoe jij dingen ziet. Dat helpt bij het ‘alles laten zijn wat er is’. En jouw wens om te bloggen en vloggen past daarbij. Jij daagt me uit zoals dat gaat in een goede samenwerking. Ik pak de handschoen op. Ik stel voor dat we gaan bloggen door elkaar te vertellen wat we denken, geïnspireerd door de blogs van Jaap van ‘t Hek en Leike van Oss die dat al jaren doen en die ik bijzonder inspirerend vind. Vanuit de gedachte ‘mediators doen het hardop’. Vanuit de wens ons aan elkaar te scherpen. Vanuit de gedachte dat alles er mag zijn. Zullen we dan doen dat dit de eerste blog is?

 

Tot Blogs! 

Lenka

Lees hier mijn blog: 0. Ha Frederique 180604